Blog

Fysioterapeuttimme kuukauden vinkki – helmikuu

sidas laskettelija 

Kuukauden treenivinkki mm. laskettelijoille:

Laskettelussa polvet joutuvat erittäin kovalle kuormitukselle ja samalla myös altistuvat erilaisille vammoille. Näitä vammoja voidaan ennaltaehkäistä muun muassa sillä, että huolehditaan keskivartalon, alaraajojen mm. polviniveltä ympäröivien lihasten riittävästä voimatasosta. Lihastyö voidaan jakaa kolmeen eri työtapaan: konsentrinen (voittava lihastyö, lihas lyhenee ja supistuu), eksentrinen (jarruttava lihastyö, lihas venyy ja supistuu) ja isometrinen (staattinen lihastyö, lihaksen pituus ei muutu). Harjoittelussa unohdetaan usein eksentriset lihasharjoitteet. "Eksentrisellä lihasharjoittelulla" saavutetaan paljon etuja verrattuna esim. tyypilliseen "konsentriseen lihasharjoitteluun", johon yleensä niin paljon keskitytään. Joidenkin tutkimusten mukaan tehtäessä maksimitoistoja eksentrisesti lihasvoiman heikkeneminen on huomattavasti vähäisempää verrattuna konsentriseen lihastyöhön ja aineenvaihdunnan tehokkuus nousee.

Esimerkki eksentrisestä lihastyöstä, mikä kohdistuu nelipäiseen reisilihakseen (etureisi): Reisilihaksen tehtävä polvinivelessä on ojentaa polvea ja osaltaan myös tukea polviniveltä. Kun polvi ojentuu niin silloin nelipäinen reisilihas tekee konsentrista lihastyötä kun taas polvi koukistuu nelipäinenreisilihas tekee jarruttavaa, eksentristä lihastyötä.

Eksentrinen harjoite nelipäisellereisilihakselle: seiso korkean tuolin edessä, selkä tuoliin päin. Nosta toinen jalka irti maasta ja kyykisty yhden jalan varassa hitaasti alas niin että takapuoli koskettaa penkkiä. Nouse takaisin ylös kahdella jalalla nousten. Toista em. liike. Laskuvaiheen tulisi kestää noin 3-5 sekuntia, varmista, että polvi on jalkaterän kanssa samassa linjassa alas laskun aikana. Tee 2x20 toistoa päivässä.
vinkki kyykky

-Ismo Palmamäki