Blog

FYSIOTERAPEUTTIMME KUUKAUDEN VINKKI – TOUKOKUU

Kesän lähestyessä suunnitellaan paljon erilaisia aktiviteetteja. Jos pelkästään ajatus veneilystä tai autossa istumisesta tuntuu inhottavalta ja tulet helposti pahoinvointiseksi, saatat tietämättäsi kärsiä hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta.

On arveltu, että kaikista lääkäreiden vastaanotolla käyvistä huimauspotilaista 30% sairastaa hyvänlaatuista asentohuimausta. Sen yleisyys on huomattu vasta viime vuosikymmenien aikana.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on tasapainoelimen ongelma sisäkorvassa. Syntyperää ei yleensä tunneta. Huimauksen aiheuttaa “sakka”, joka kulkeutuu tasapainoelimen kaarikäytäviin ja lähettää aivoihin virheellisen aistiviestin.

Yleisin oire on kiertohuimaus liittyen pään asennonmuutoksiin. Hyvänlaatuista asentohuimausta saattaa myös esiintyä täysin ilman kiertohuimausta. Muita oireita saattaa olla:

-matkapahoinvointi

-korkeanpaikankammo

-niskan jännitys

-ahtaanpaikankammo

-torikammo

-tinnitus

On todettu myös, että hyvänlaatuinen asentohuimaus voi olla taustasyy lukihäiriöön, motorisiin ongelmiin, päiväväsymykseen sekä tuki- ja liikuntaelinkipuihin.


Hyvänlaatuinen asentohuimaus on helposti hoidettavasti siihen suunnattuilla manöövereillä. Tilanne saattaa parantua jo yhden hoitokerran jälkeen.